Какви материали се използват за изграждане на покрив

Всеки един от вас, който се е занимавал със строителна дейност или притежава познания в света на строителството, знае, че за изграждането на покривните съоръжения се използват редица материали. Някой от които са далеч по-стабилни и са за предпочитани, докато при други експлоатационният период ще трае много по-кратко и скоро ще се наложи ремонтна дейност.

В тази статия ще разгледаме основните материали, които се използват за направата на покриви и благодарение на изписаната информация всеки от вас, на който му предстои да се сблъска с това, ще може много по-лесно да вземе решение, по отношение на това на какъв покрив да заложи, така че да осигури сигурност и спокойствие на цялото си семейство.

Какви са основните видове покриви?

Глината заема една от челните позиции при изграждането на този клас съоръжения. Този вид керемида е добила значителна популярност през годините. Тя се произвежда изцяло от естествен материал, а именно глина. Положителното при тях е, че са свръх устойчиви на всякакви температурни влияния и не абсорбират влага, което е едно от най-значимите неща, когато става въпрос за покрива. Важно е да знаете, че те се използват единствено при наклонените покриви, тъй като за монтажната дейност се изисква да има минимум 15 градуса наклон.

Изкуствените керемиди се считат за наследник на глинените. За направата им най-вече се използват следните няколко материала: цимент, пясък, оцветители и вода. Можете да ги откриете в наистина разнообразни форми. В случай, че решите да заложите на тях, то вие ще се сдобиете с покрив, чиито вид е класически. Веднъж поставени, то те са в състояние да ви служат вярно минимум 40 години. Едва след като измине този период е вероятно да настъпи нужда от подмяна.

Полимерните керемиди се отличават значително от глинените. Те по-скоро имат сходство с циментно – пясъчните. При изработката им циментът бива заменен с едно друго вещество, наречено полимери. При тях основно предимство е ударо – устойчивостта. Те също така ще осигурят добра хидроизолация на дома ви и дори при падане от високо няма да се наранят, а ще се запазят цели.

Вероятно всички сте чували за каменните покриви, които са известни още от древни времена. Каменните плочи, които се използват за направата на този вид съоръжения, се добиват предимно от речните корита. Преди да бъдат използвани в строителната дейност, те се нуждаят от допълнително шлифоване.

Последният сред най-предпочитаните, е металният покрив. Напоследък ни прави впечатление, че той намира все по-широко приложение. Неговата експлоатация е доживотна и подлежи на изключително лесен монтаж.

Надяваме се тази статия да ви е била полезна и благодарение на информацията, която споделихме с вас, да вземете по-бързо решение какъв покрив да бъде изграден на вашата постройка.