Как се прави изолация на подложен бетон

Има едно много важно правило, което трябва всеки да запомни добре – лошата хидроизолация на подложния бетон компрометира сградите. Тук няма значение какъв е техния вид и предназначение, изолация на подложен бетон трябва да има.

Това правило важи най-вече за районите с високи нива на подпочвени води и единственото решение, което предпазва основите е хидроизолацията. Тя може да бъде външна и вътрешна. Първата се полага от към страната на подпочвените води, а втората когато влага е проникнала в конструкцията на сградата и има за цел да срещне изолационна бариера.

Несъмнено по-надеждната влагоизолация е външната. Тя е тази, която удължава живота на зданието и го предпазва в пълна степен от подпочвените и атмосферните води. Вътрешната се използва по-скоро за ремонтни дейности.

Възможни проблеми:

Тук ще засегнем някои от най-основните проблеми за сградата при липса на изолация на подложен бетон. Съвсем не изчерпваме списъка с тях, но ви даваме сериозно основание да се замислите и да предприемете действия в тази насока.

1. Конструкцията търпи поражения

При незащитен подложен бетон подпочвената и напорна вода прониква дълбоко в плочата. Започват да разрушава бетона и стигат до армировката. Този процес оказва сериозно влияние и компрометира здравината на конструкцията в цялостен план.

2. Щети в подземните части на сградата

Веднъж попила в нехидроизолираните плочи, водата се разпространява неконтролируемо и по стените. Образувалата се влага нанася големи поражения, които се изразяват в подкожушване на мазилката и на места нейното цялостно отлепване. Създава се перфектна среда за развити на мухъл и всички вещи, които се намират в подземните части са засегнати от него и високата влажност.

Възможни ограничения за при изолация на подложен бетон

Един от най-важните фактори, с които трябва да се съобрази фирмата изпълнител, е степента на влажност в бетона. Несъмнено скоростното полагане на изолация ще спести бъдещи разходи, а и ще позволи извършване на по-динамични строителни дейности.

Хидроизолацията трябва да се направи веднага след декофрирането на бетоновите стени. Същото правило се отнася и за подложния бетон. Възможна пречка тук се явява високата остатъчна влажност, която възпрепятства полагането на някои видове хидроизолация.

Професионалните фирми следят и анализират много внимателно бетона, само така е възможно да се постигне максимално качество на хидроизолацията и удължаване експлоатационния период на плочите.