Враг номер 1 на влагата – хидроизолация на основи

Дори и децата са наясно, че основите на сградата са в копани дълбоко. В районите с високи нива на подпочвени води или редовни валежи значително се намалява живота на съоръженията, които нямат хидроизолация на основите, защото те са в непрекъснат контакт с голямата влажност в почвата.

Влагозащитата на сградите е основополагаща и фундаментална. Тя е тази, която образува бариера между бетона и водата. Единствено качествената хидроизолация на основи е в състояние да предпази в цялостен план конструкцията.

Благодарение на нея ще предотвратите пропиването на влага в нормално образувалите се фуги в бетона в резултат на неговото улягане. Хидроизолацията ще ви спести бъдещи разходи по вътрешни и външни ремонти. Добрата влагозащита ще предпази мазилката от образуване на влажни и тъмни пета и от разрушаването й.

И не само това. Процесът на корозия на армировката ще бъде значително забавен, а това ще удължи живота и здравината на конструкцията на сградата. Няма да се създаде благоприятна среда за развитие на плесени и микроорганизми, които да навредят на здравето ви и обзавеждането на дома ви. Всички тези ползи само защото ще положите хидроизолация на основите на дома си.

При изолация на основите има няколко особености

1. Подходяща основа за полагане на изолация – порести (фино) бетонни повърхности и зидарии, замазка на циментови основи, армирани замазки, свързани с основата или плаващи замазки.

2. Състояние на повърхността – преди да положите хидроизолацията трябва да се уверите, че повърхността е идеално почистена от влагоотблъскващи агенти и е идеално равна и гладка. В случай че не е се нанася допълнителна заравняваща замазка.

3. Когато основата е нова – задължително трябва да се изчака определен период и да се измери остатъчната влажност в нея :

  • Основа от бетон – 3 месеца и 9% влажност
  • Циментова замазка – 28 дни и 10%
  • Бързосвързваща циментова замазка – 5 дни и 10%

Особеност тук е задължителното услови и двата показателя да бъдат спазени. Тоест ако е минал изчаквателният период, но междувременно е валяло трябва да се изчака докато не се достигнат посоченият % остатъчна влажност.

4. Температура на основата

– тя трябва да е в диапазона 0° до 30° в момента на полагане на хидроизолацията на основи и едно денонощие след това.