5 златни правила при нужда от поправка на покрив

Защо се нуждаем от правила?

Във всяка сфера на живота има писани и неписани правила, които е добре да следваме, а ремонта на покриви не е изключение от това правило. Това ще ни помогне да избегнем грешки, които могат да ни костват средства, проблеми със закона или безсънни нощи и главоболия, от които едва ли някой има нужда. Като цяло – правилата са създадени от хора, които не просто държат да ни поучават, а да ни помогнат да избегнем техните грешки, затова при нужда от ремонт на покрива се запознайте с мерките за безопасност.

5 златни правила при нужда от ремонт на покрива:

Тъй като дейностите по ремонт на покриви са нещо, с което не се сблъскваме толкова често е изключително ценно да имаме основните правила, по които да се ръководим, когато това събитие стане част от живота ни. Тук сме събрали най-общите насоки, без да навлизаме в специфичните особености на покривния ремонт, като се надяваме да Ви бъдем максимално полезни.

 

Правило 1: Не отлагайте днешната работа за утре!

Знаете, че покривът се нуждае от ремонт, но постоянно отлагате стартирането на същинската дейност с оправданието: ‘’сега е твърде студено/горещо; сезонът на отпуските; липса на пари и т.н. За протеклия покрив няма подходящ и неподходящ момент. Моментът е ‘’сега’’, защото всеки проливен дъжд може да доведе до наводняване на вътрешните помещения на последния етаж и ако тези помещения са скъпо обзаведени и ремонтирани, това ще Ви коства много.

 

Правило 2: Не поверявайте ремонтните дейности на случайни хора!

Ремонтирането на един покрив е много скъпа операция, но не си мислете, че можете да хитрувате и да спестите средства, като наемете некомпетентни строители, защото на следваща година ще Ви се наложи да правите нов ремонт и да вложите вероятно същата или дори по-голяма сума.

 

Правило 3: Не икономисвайте средства при избор на материалите!

Отново – ремонтът на покрива е скъп и за да избегнете нов такъв в следващите 25-30 години е по-добре да заложите на качеството. Инвестицията си заслужава, повярвайте ни, защото в противен случай има огромна вероятност проблемите с вашия покрив да се появят в по-кратък срок, отколкото сте очаквали.

 

Правило 4: Не пренебрегвайте допълнителните компоненти от покривната конструкция!

Пристъпите ли към ремонтиране на покрива погрижете се и за улуците (може да се наложи да ги подмените изцяло), уверете се, че комините са напълно здрави и функционират перфектно, ако не са – ремонтирайте и тях. Обшивките на комини, капандури и отдушници също изискват внимание, тъй като там обикновено възникват първите течове.

 

Правило 5: Регулярна проверка!

За да удължите експлоатационния живот на ремонтирания покрив е добре да проверявате поне веднъж годишно за счупени/пукнати керемиди и капаци и да ги подменяте, в случай, че откриете такива. Просмукващата се влага може да доведе до загниване на дървената конструкция, а нейната подмяна означава нужда от ремонт на покрива.