Поддръжка на улуците на нашия покрив

Много често се случва да занемарим поддръжката на улуците на нашия покрив, а после започваме да се оплакваме. Недоволстваме, сякаш някой друг ни е виновен, как от покрива е протекла вода към вътрешността на къщата или пък се оплакваме, че от външната страна на сградата влагата е нанесла някакви сериозни и скъпо струващи поражения. 

Всичко това би могло да се избегне, ако всеки човек веднъж годишно инспектира състоянието на улуците на своя дом. Това би могло да се направи когато от фирмата, която поддържа покрива ви, пристигнат на рутинната ежегодна проверка.

Защо е важна профилактиката на водосточната система на покрива?

Казано на максимално разбираем език, улуците са онази част от вашата покривна конструкция, която не позволява на водата да се задържа на едно място и ѝ осигурява бърз отстъп от покрива. Това е жизнено важно, защото водата може да бъде най-разрушителната и трудна за овладяване стихия в природата. При непредпазливост тази вода няма да бъде навреме отведена от покрива, което ще я накара да си пробие път от друго място и по друг начин.

Колко често трябва да се прави инспекцията на улуците?

В най-добрия случай проверката на улуците би следвало да се прави всяка година в края на летния сезон. Така ще сте сигурни, че покрива ви ще е в оптимално състояние и готовност да посрещне зимните месеци. Разбира се, много хора намират ежегодната инспекция на покрива за твърде честа и ненужна.

Ако и вие сте от тях, нашия съвет е поне един път на две години, но не по-рядко, да викате фирма, която е специализирана в поддръжката на покриви да инспектира състоянието на целия покрив. Проверката на улуците би могла да се включи към тази процедура, защото така или иначе улуците са неделима част от цялата система, която прави покрива едно цяло.

Какви са най-често срещаните проблеми?

Най-честата причина за липса на нормално функциониране на водосточната система е запушване с опадали листа, особено в разгара на есенния сезон. Това би могло да затрудни правилното оттичане на водата по нейния път и да доведе до натрупване на влага, поява на мухъл и други подобни. Други проблеми биха могли да са свързани с неправилна свръзка на улеите, което да доведе до изтичане на водата по погрешен начин на неправилното място, което пък от своя страна при продължително игнориране може да повреди външната фасада.

Финансовата гледна точка

От финансова гледна точка инспектирането на водосточната система на покрива е много евтина и достъпна за българския потребител процедура. При всички положения това може да си позволи по-голямата част от населението на страната, а разходите, които ще си спестите, просто са многократно по-големи от онези, които ще инвестирате в самата проверка.