Защо плоският покрив има много по-голяма нужда от влагоизолация

Завършекът на сградата с плосък покрив е много практично решение, защото дава възможност да се използва по-голяма височина в таванските помещения. Липсата на скосените участъци предлага и по-голяма функционалност. Плоският покрив може да се превърне в прекрасно кътче за отдих за цялото семейство или всички съседи от блока.

Какво налага задължителната хидроизолация на плоския покрив?

Не можете да избягате от полагане на изолация на този вид покриви. По-добре е изобщо да не се опитвате. Плоският покрия няма наклон. Колкото и добре да е изградена отводнителната система, водата винаги се задържа върху него.

Покрива има добре направена замазка и това ви дава правото да си мислите, че е достатъчно защитен от водата. Грешите! Водата винаги намира начин да стигне го бетона и започва да го руши. При не навременно отстранен проблем, влагата се разпростира и на по-долните етажи от къщата или блока.

Хидроизолацията на плоския покрив е повече от наложителна. Само с нейна помощ можете да предотвратите големи повреди върху покривната конструкция и самата сграда. При качествено направена хидроизолация ще бъдете спокойни за състоянието на покрива най-малко 25-30 години.

Видове изолационни материали

Хидроизолацията на плоския покрив може да бъде направена с помощта на няколко вида материали. Всеки от тях има своите предимства и заслужава вашето внимание. Ето и материалите:

  •  Рулонна хидроизолация
  •  Полиуретан
  • Хидроизолационни мембрани
  •  ПВЦ хидроизолация

Към кой да се насочите е въпрос на избор и не само. Всеки един хидроизолационен материал е подходящ за определени условия и отговаря на конкретни изисквания. Най-добре е да се посъветвате с професионалисти, защото те знаят по-добре от вас кой е подходящият избор за вашия случай.

Тънкости при изолацията на плосък покрив

Най-слабите звена във влагоизолацията на покрива са свръзките със стените, комините, отдушниците, бордовете и прочие. От там се появяват повечето течове и за това се налага да им се обърне по-голямо внимание. Ние от ВалФорс ЕООД знаем това и винаги подхождаме с голямо внимание към дребните детайли.

Хидроизолацията на плоския покрив – инвестиция или разход

Полагането на хидроизолация може да ви се струва доста голям разход, но си представете си само какви поражения можете да имате в дома си от проникналата влага. Течовете от покрива образуват големи влажни петна и разрушават мазилката по стените. Влагата може да стигне до ел. инсталацията на апартамента или къщата ви, да я повреди сериозно, което налага разбиването на стени и подмяна на кабелите.

Да не споменаваме за мухъла, който може да се настани удобно в дома ви, да навреди на вас и семейството ви, да се разпространи по мебелите, дрехите и всичко до което се докопа.

Погледнато така качествената хидроизолация на плосък покрив може само да ви осигури много по-голямо спокойствие и защита, така че тя е една инвестиция в бъдещето на дома ви.