Кой материал е най-подходящ за вашите улуци

Улуците на покрива са неразделна част от визията на дома ви и заемат важна част от неговия облик. Те се забелязват от минувачите и ако не са избрани правилно, могат да намалят от цялостното излъчване на вашата къща. Има много неща, на които трябва да обърнете внимание, когато инсталирате или подменяте улуци както и много материали, между които можете да избирате. Добре е да отделите повече внимание на цената на улуците, тяхната дълготрайност и съвместимост с цялостния облик на вашия дом.

Тук ще разгледаме някои от материалите, използвани за производство на улуци и техните ‘’За’’ и ‘’Против’’.

Разберете кой материал е най-подходящ за улуците ви

1. Улуци от Неръждаема стомана

Този материал ще добави почти вечен блясък към фасадата на вашия дом. Той е смятан за почти неразрушим, което е голям бонус, предвид неговата висока цена.Макар и доста скъпа, неръждаемата стомана ще ви се отплати, като ви спести разходи за поддръжка, чести ремонти и подмяна.

2. Чугун

Много тежък и скъп материал, той е по-скоро един традиционен избор за вашия покрив. Чугунът е неподатлив на напукване и устойчив на вятър и удар, но пък подлежи на корозия, което означава, че се нуждае от редовно боядисване със защитна боя.

3. Алуминий

Струва по-малко от чугуна и е значително по-лек, а освен това се предлага в разнообразие от цветове на покритието. Това ви позволява да съчетаете улуците с цвета на фасадата на дома си, прозорците или вратите. Лесен за работа, поради ниското си тегло, алуминият не ръждясва и е смятан за устойчив на всякакви атмосферни влияния.

Единствен недостатък на алуминиевите улуци е, че могат лесно да се изкривят при натиск - под тежестта на клоните на дървета, например. Има два вида алуминий, използван за направата на улуци – рециклиран, който е малко по-слаб и първичен алуминий, който е много по-здрав.

4. PVC (ПВЦ - поливинилхлорид)

Това е един евтин материал, на което се дължи неговата голяма популярност. Той се инсталира лесно и ще осигури дълъг експлоатационен живот на вашите улуци. Въпреки това е добре да използвате висококачествен PVC материал, тъй като при външно монтиране, някои разновидности са склонни към бързо разрушаване и обезцветяване. PVC улуците са лесни за поставяне, поради тяхното ниско тегло.

Освен всички изброени материали, в магазинната мрежа вече има готови комплекти улуци, предлагани заедно с инструкции за монтаж. Недостатък обаче на този тип улуци е, че те често са много крехки и могат лесно да се счупят от падащи клони на дървета или ако подпрете стълбата неправилно върху тях.

Освен този факт, предимствата на този тип улуци са далеч повече от техните недостатъци, поради което мнозина избират подобен вариант, макар все пак да има огромна разлика от това тези елементи от конструкцията да бъдат изградени от експерти. Който и тип улуци да изберете, помнете, че те винаги ще имат нужда от почистване и редовна поддръжка, за да можете да се насладите на техния дълъг експлоатационен живот.