Защо да поддържате комина изряден

Покривът на каквато и да е било сграда е един от най-важните елементи. От неговата здравина зависи в голяма степен и устойчивостта на сградата. Само опитните специалисти знаят, колко важни дейности се извършват върху него, за да се удължи експлоатационния му живот. Една от тях е именно измазването на комина.

Когато вашият покрив тече и позволява на влагата да се просмуче в стените, се създават сериозни предпоставки за разрушаване на мазилката, както вътрешна, така и външна. Започват да гният дървените подпори, което неминуемо отслабва устойчивостта на покривната конструкция.

От друга страна, образувалия се мухъл в жилището нанася също големи щети върху интериора, а най-важното е, че се отразява на здравословното състояние на вас и семейството ви. И всички тези вреди са в резултат на появил се проблем в покрива.

Течовете се появяват в резултат на различни първоизточници. Някои от тях могат да се премахнат със смяна на керемиди, други с полагане на хидроизолация, трети с измазване на комини. Тук ще се спрем именно на последният вариант, защото много често е пренебрегван, а всъщност той е един от основните източници на течове.

Как да удължите експлоатационния живот на комина?

Външното тяло на комина е изложено на непрестанните атмосферни влияния – дъжда, сняг, мъгли, градушки, силни ветрове и пр. В резултат на тях мазилка му корозира и започва да се рони. Същото се случва и с бетонната му шапка. Парчетата от падналата мазилка от една страна могат да запушат комина, а от друга създават условия за проникването на атмосферната вода, още по-лесно и бързо.

Има няколко начина, с които можете да предотвратите този процес или поне да го забавите. Първо задължително е да се постави обшивка на комина. След това измазването на комина трябва да бъде както външно, така и вътрешно. Не е необходимо да го оставите да диша, а напротив мазилката трябва да е плътна. Най-добре би било да изолирате комина.

Задължително се монтира шапка. Наред с бетонната можете и да поставите метална такава за още по-голяма защита, пък и тя има освен много практичен ефект и чисто естетически. Самата дейност по измазване на комини може да бъде част от цялостен ремонт на покрив или самостоятелна услуга. Изборът е ваш, но задължително се обърнете към професионална фирма с голям опит, за да сте сигурни в качеството на извършения ремонт на комина.