Защо е необходима изолация на подземните гаражи

Свикнали сме подземни гаражи, а и не само – мазета, изби и прочие, да са влажни помещения. Това е характерно не само за старото строителство, а и за жалост за по-новите сгради.

Появата на течове са в резултат на влиянието на подпочвените води и попилите в земята дъждовни такива. Има някои подземни гаражи, които се наводняват и при най-слабия дъжд и създават много главоболия на собствениците на автомобилите в тях.

Какъв е изходът от подобни ситуации?

Когато имате проблем с влажността на подземния гараж, то първото нещо е да положите качествена хидроизолация. С нейна помощ ще превърнете подземните площи в сухи и много по-функционални помещения.

Хидроизолацията на подземни гаражи може да бъде както вътрешна, така и външна и е необходимо да отговаря на високи критерии за качество, така че да устои на големия натиск на земните слоеве и подпочвените води. Самият процес е доста по-трудоемък и сложен от този при полагането на хидроизолация на покриви. Поради тази причина трябва да сте внимателни при избора си на фирма изпълнител.

От какво зависи качеството на хидроизолацията на подземни гаражи?

На първо място без никакво колебание ще кажем, че това са материалите, използвани за хидроизолацията на един подземен гараж. Могат да се използват битумни и рулонни мушами, бетонна самозалепваща се изолация и еднопластова бентонитова, но не само това е определящо.

Качеството на бетонната основа е също толкова важно. При положение, че е използван нисък клас или рехава замазка, която се рони и запрашва, трябва да направи една заздравяваща замазка с високоякостна циментова смес. Същото се отнася и за случаите, при които има неравности. Хидроизолацията на подземен гараж може да бъде положена плътно и стабилно, само на напълно гладка и равна повърхност.

При положение, че полагате изолация и на стените се уверете, че сте премахнали напълно мазилката. Трябва да стигнете до бетон или до тухла и чак тогава можете да преминете към самата влагоизолация. Обърнете внимание и на всички фуги, образували се в бетона по стените и пода. Те трябва да бъдат запълнени плътно с PVC ленти.

И накрая да споменем и за мембраната, която ще използвате при хидроизолацията на подземния гараж. Нейната дебелина се определя от вида на избрания материал, като се вземе под внимание и степента на натоварване от водния напор, на която ще бъде изложена.