Мерки за безопасност при работа на покрив

Защо спазването на правилата за безопасност са важни?

Във всяка професия си има правила и мерки за безопасност, които задължително трябва да се спазват. Ако при някои професии нарушаването и не спазването на тези правила може да доведе до проблеми, които в последствие да бъдат отстранени, то при ремонт на покрива, всяко нарушение на мерките за безопасност може да коства човешки живот или да доведе до трайно увреждане.

Всеки професионалист с дългогодишен опит в ремонтирането на покриви знае кои са правилата и ги спазва безусловно, но в някои случаи покривът се ремонтира от неговия собственик или от неопитен любител, тип домашен майстор и най-често тогава се нарушават мерките за сигурност. Именно, заради тяхната безопасност ще посочим основните правила, към които винаги трябва да се придържат, когато извършват различни ремонтни дейности върху покривната конструкция.

Мерки за безопасност при покривни дейности:

1. Хлъзгав покрив

Избягвайте да предприемате ремонтни дейности върху мокър и хлъзгав покрив. Колкото и да е спешно отстраняването на някоя неизправност е по-добре да изчакате керемидите да изсъхнат, преди да ви се наложи да ходите върху тях. Това е особено валидно за високи и силно скосени покриви, при които подхлъзването е много по-вероятно.

2. Използвайте обезопасителни въжета

Използвайте предпазни въжета. Не си мислете, че ще спестите особено време, като пропуснете това важно обезопасяване, защото най-лошите падания се случват винаги при уж дребни корекции по покрива. Дори да е наложително да смените само 2-3 керемиди, непременно се подсигурете с въже, особено ако покривът е скатен и разположен на голяма височина.

3. Задължително удобни обувки

Винаги носете удобни, затворени обувки с мека гумена подметка, когато се качвате на покрива. Гумата дава най-добро сцепление с керемидите и другите строителни материали и предпазва най-добре от подхлъзване. Забравете, че можете да се качите на покрива с джапанки или друг тип отворени чехли. Независимо от тяхната подметка, те не са подходящи за този опасен терен.

4. По-сигурни стълби

При ремонтиране на много стръмни покриви използвайте двойни стълби за повече устойчивост и стабилност. Ако покривът няма капандура, през която да излезете и се налага да използвате стълба, винаги използвайте двойна такава, тъй като единичната винаги може да се размести, докато се изкачвате по нея.

5. Пазете инструментите и материалите от падане от покрива

Никога не изхвърляйте строителни материали от покрива, в случай че не сте обезопасили района около сградата. Това може да причини сериозни наранявания на ваши колеги или на случайно минаващи около сградата хора. Внимавайте също да не допуснете падане на работни инструменти, като винаги ги закрепвайте внимателно, когато се наложи да ги оставите.