Нова хидроизолация на покрива на блока - струва ли си?

Струва ли си хидроизолация на покрива на блока?

Обмисляли ли сте идеята за хидроизолация на покрива на блока на жилищната сграда, в която живеете? Ако не сте трябва сериозно да помислите върху този въпрос, защото все пак това е вашият дом и вие би следвало да полагате всички необходими грижи, за да го запазите в добро цялостно състояние.

Недостатъците на подобна ремонтна дейност

Единственият недостатък при правенето на нова хидроизолация на плоския покрив на вашия жилищен блок е това, че ще трябва да инвестирате малка сума пари, за да изпълните плана си за ремонт. И все пак това не бива да се разглежда като недостатък, защото обикновено сумите са сравнително малки и са по джоба на всеки. Освен това малката инвестиция сега ще ви излезе по-евтино в бъдеще.

Ползите при изолация на плосък покрив

Ползите от хидроизолация на покрива на блока са неизброими. Нека да започнем от там, че във вашия апартамент няма да протича вода от тавана при всеки по-силен дъжд или снеговалеж. Това е често срещан проблем, особено за хората, които обитават последните етажи на жилищните сгради и които първи се изправят лице в лице с този тип проблеми.

Освен това, самата сграда ще бъде много по-устойчива и съответно нейният живот ще се увеличи. Знаете много добре колко пагубни могат да са природните сили и колко катастрофално може да бъде въздействието на дъждовната вода върху всяка една сградна конструкция.

Кога е най-наложителна хидроизолация на покрива на блока?

Несъмнено сред най-наложителните случаи, в които хидроизолацията трябва да бъде направена са старите панелни сгради от времето на социализма. Тези сгради се отличават с някои специфики в своето строителство и това ги прави по-малко устойчиви на силата на водата. В същото време панелите могат да се повлияят много зле от проникващата през фугите дъждовна вода.

Резултатите могат да са най-малко корозия на металните свързващи елементи, което би могло в някои случаи да постави под съмнение здравината на цялата сграда, ако през годините не са взимани никакви предпазни мерки. Разбира се, не бива да се възприема положението в най-мрачни краски, защото почти всички такива сгради могат да бъдат освежени, ремонтирани и хидроизолирани и това би могло значително да увеличи техния живот и да повиши цената им.

А ако не сме имали проблеми с влага от покрива до сега?

Ако сте от тази група щастливци, които никога до сега не са хидроизолирали своя жилищен блок, но в същото време и не са имали проблеми с него, ние бихме ви препоръчали просто да се консултирате със специалист. Много полезно би било това във вашия случай, защото колкото в по-ранен етап се ремонтира покрива, толкова по-надеждна ще е сградата за по-дълго време.