Ефективна ли е вертикалната хидроизолация

Ако сте се заели да полагате хидроизолация на основи е добре да помислите и за такава на вертикални стени в подземните или надземните помещения на дома си. Приземните етажи на старите сгради, а и не само са засегнати от високи нива на влага и единствения вариант да се справите с нея е изолацията им.

Какви поражения нанася влагата?

  1. Подпочвените и атмосферни води се просмукват в бетона, не само от основите, а и от стените, който имат пряк досег с почвата. Водата си преправя път в бетона и започва да го разрушава. Задълбочаването на проблема води до корозия на армировката, разрушаване на мазилката, образуване на мухъл и компрометиране на конструкцията като цяло.
  2. Влажния въздух в подземните съоръжения има специфичното свойство да е с много висока електропроводимост. Това не засяга толкова много жилищните сгради, но ако говорим за изграждане на метро, това е фактор, който има голямо значение.
  3. Когато подземните площи се използват за гараж, влагата ускорява многократно корозията по автомобилите и въобще всяко оборудване, което се съхранява или използва в него.
  4. Не са редки и случаите, при които приземните етажи са жилищни площи или магазини. Тогава влагата нанася сериозни вреди на здравето на живущите или работещите в тях. Разбира се мухъла се разпространява бързо и от стените се прехвърля по обзавеждането.

Как се полага хидроизолация на вертикални стени?

Т.нар. вертикални повърхности имат много голям наклон, който позволява оттичането на водата и несъмнено имат в пъти по-добро отводняване от хоризонталните. Въпреки това непрекъснатият им досег с почвата, позволява на водата да се просмуче в бетона.

Това се наблюдава най-вече в районите с високи нива на подпочвени води и не трябва да си спестяваме инвестицията в хидроизолация на вертикалните стени. Тя може да бъде вътрешна и външна.

Нашия съвет е задължително да положите външна. Тя е тази, която ви осигурява максимална защита от влагата. Вътрешната в някои случаи може да бъде достатъчна мяра, но по-скоро е презастраховане. Ако изберете само втората, тя ще реши проблема ви временно.

Въпрос на време е влагата да си преправи път отново и да разруши външната мазилка. Дори и да няма характерните видими белези като петна по стените и подкожушване, то със сигурност ще усетите неприятна миризма във въздуха.