Възстановяване покрива на нашия панелен блок

Кога се налага ремонтиране на блока?

Жилищните блокове, особено тези, строени през социализма са изградени по остаряла технология и с не особено качествени материали. Дори и материалите, използвани при тяхното изграждане да бяха с удивително качество (а те не са), времето неизменно си казва тежката дума и най-често покрива на панелен блок строен по време социализма започва да ‘’плаче’’ за ремонт, който в никакъв случай не бива да бъде отлаган.

Ремонтирането на панелния покрив се налага, когато неговата хидроизолация не изпълнява своето предназначение да предпазва вътрешните помещения (разбирай жилищата на последния етаж) от проникването на влага. Влагата, просмукваща се през таваните и увреждаща мазилките на апартаментите е най-честата причина да се предприемат тази действия за панелния блок.

Кой трябва да извърши този вид дейност?

Когато става дума за фамилна къща е напълно ясно, кой трябва да се заеме с това действие или по-точно с неговото планиране и заплащане – това, разбира се е собственикът. Разглеждайки, обаче една голяма сграда с много собственици и наематели, живеещи в нея, отговорът е значително по-сложен и зависи от добрата воля на всички обитатели на блока.

В случай, че се постигне съгласието на всички живущи в панелния блок да се пристъпи към ремонтиране на покрива на блока и всеки е склонен да отдели известна сума за това, ремонтирането е само въпрос на време и качество на изпълнение, разбира се. Тъй като плоският покрив е много по-сложно съоръжение и изисква много повече внимание, откъм влагозащита, то ремонтът не може да се извърши от случайни хора.

Когато става дума за реставриране на блока и конкретно – за полагане на здрава и устойчива влагозащита е необходимо ръководството му да се обърне към професионална фирма, която ще извърши това легално. Също така ще издаде фактура за всяка дейност и материал и ще използва най-качествените съвременни хидроизолационни мембрани, като ги положи по най-правилния начин, за да може да даде гаранцията, която е задължена да даде по закон.

Четири стъпки при възстановяването плоския покрив на нашия блок:

  1. Почистване и премахване на остарялата и нефункционираща влагозащитна мушама и амортизирани настилки;
  2. Подготовка на основата чрез обмазване с битумен грунд, за по-добро сцепление между мембраната и бетонната основа;
  3. Полагане на влагозащитната мембрана върху цялата покривна конструкция, включително хидроизолиране на бордове, обшивки на комини и цокли.
  4. Полагане на защитно покритие, което да предпази мембраната от механично и атмосферно повреждане.

Имате нужда от експерти в областта на ремонта на покривната конструкция на вашия блок? Доверете се на Валфорс ЕООД София, защото ние сме запознати отлично с проблема и сме го решавали стотици пъти!