Нужно ли е да изолираме терасата си

Какво е тераса?

В най-общия смисъл терасата е съоръжение от покривен тип - открито пространство, което има за цел да увеличи площта на жилищната сграда. Тя може да бъде изградена на терен или като част от самата конструкция.

Как ще я използвате е въпрос на ваш личен избор и предпочитания. Можете да отглеждате цветя на нея, да поставите подходящи мебели и дори басейн.

Ако следваме това определение, трябва да си зададем следния съвсем логичен въпрос – след като полагаме хидроизолация на покрива, защо да не изолираме и терасата?

Причини за полагане на хидроизолация на тераса

1. Предпазване от атмосферните влияния

Щом са открити площи, терасите са изложени на непрекъсната атака на околната среда –  дъждове, снеговалежи, градушки, мъгли, ветрове, UV лъчи, индустриални газове. Всички те имат способността да разрушават материалите, използвани за изграждането на терасите и компрометират здравината на конструкцията.

2. Предотвратяване навлизането на влага в дома

Погрешно е да се мисли, че влагата достига до жилището ви само през покрива или основите. Терасите предоставяте също тази възможност особено, ако под тях се намира някакво помещение. Веднъж достигнала до дома ви, тя започва да нанася своите поражения по стените, мазилката и обзавеждането ви.

3. Преодоляване на големите температурни разлики

Когато терасата е изградена, като част от конструкцията на сградата и се явява един вид покрив на някоя от стаите, тогава се усеща най-вече влиянието на температурните разлики. През лятото слънцето нагрява плочата, докато стаята под нея се охлажда с климатик. През зимата на вън могат да са минусови температури, докато вътре помещението се отоплява и далеч не е студено.

И в двата случая е напълно възможно да се достигне до изключително големи температурни разлики от порядъка на 100°. Те от своя страна предизвикват поява на линейни разширения в плочата и позволяват на атмосферната вода да попие по-лесно в бетона.

Ако вашето желание да предпазите дома си в най-голяма степен от влагата, то не трябва да се колебаете изобщо. Правилният избор е да положите хидроизолация на балкона и терасата, като оптималният вариант е тя да е двойна – външна и вътрешна.