Шапки за комини

Какво трябва да знаем за шапката на комина?

Една от най-важните части на всяка сграда е коминът, тъй като той е специфичен отдушник и има огромно значение за функционалността на цялото здание. Той служи предимно за отвеждане на дима от отоплителните съоръжения в атмосферата, но понякога изпълнява и функцията на отдушник, чрез който се вентилират затворени вътрешни помещения, като бани и тоалетни, например.

Коминът е неизменна част от покривната конструкция и като такава, за неговия ремонт и основно изграждане е добре да се обърнем към фирма или специалист в областта на покривните ремонти. Поставянето на шапки за комини също спада към дейностите на повечето специализирани фирми и ако търсим качество, което да осигури перфектната работа на димоотвода е добре отново да се доверим на професионалистите.

За какво служи шапката на комина?

Макар и често да забелязваме къщи и обществени сгради, чиито комини са без шапки е добре да знаем, че т.нар. шапки за комини са изключително необходими. Ако искаме да удължим живота на един комин и да го предпазим от разрушаване на мазилката и последващо запушване, то той трябва непременно да завършва с шапка, предпазваща от дъжд и вятър.

Тъй като дъждовната вода влиза директно в незащитения комин, това може да предизвика пропукване и разрушаване на вътрешната мазилка, което от своя страна да доведе до невъзможност, пушекът и топлият въздух от, работещите на твърдо гориво отоплителни съоръжения да бъде изведен в атмосферата. Това ще причини връщане на дима в жилищните помещения и спиране на процеса на горене, а това значи и неправилно функциониране на отоплителната система.

Вятърът, от друга страна ще връща дима обратно във вътрешността на сградата, в случай, че коминът отново е без шапка. Макар и не толкова често явление, силният вятър може да попречи сериозно на отвеждането на изгорелите газове в атмосферата и дори да ги върне във вътрешните помещения, което е не само неприятно, но може да бъде и изключително опасно.

Какъв модел шапки за комини да изберем?

модел на шапка на коминШапките за комини се изработват от различни материали, като най-често това са:

  • Неръждаема ламарина с полиестерно покритие;
  • Бетон;
  • Керамика.

Всеки един от тези материали има своите неоспорими предимства, затова преди да пристъпите към избор на материал, от който да бъдат изработени вашите шапки за комини е добре да се консултирате със специалист, който най-точно ще определи кое е най-удачното решение за вас, според вида на отоплителната система, височината на комина и конструкцията на покрива.