Комин: Поддръжка и измазване - защо са нужни?

Всеки един добър майстор на покриви задължително би ви посъветвал, че никога не бива да пренебрегвате регулярната поддръжка и измазване на комина. Разбира се, ако желаете да го оставите в това състояние, то никой няма право да ви критикува, че сте взели подобно решение. В края на краищата това си е вашата къща и само вие можете да се разпореждате с нея както намерите за добре. И все пак такова едно решение не е правилно.

Защо не е добре да пренебрегнем поддръжката на комина?

Обяснението е много просто. Основното негативно влияние върху комина на една къща произтича от околната среда и по-точно от огромните температурни разлики, които са нещо твърде обичайно за нашите географски ширини. Разликата между летни жеги достигащи 40 градуса на сянка и много повече на слънце и зимни сковаващи студове от минус 20 градуса в комбинация със силни ветрове.

Да не забравяме и водата, която замръзва и след това се връща към течното си агрегатно състояние в миниатюрните пукнатинки на комина. Всичко това бавно, но ритмично разрушава строителните материали, от които е изграден вашия комин.

Стареят ли материалите при измазания комин?

Ако ви кажем, че не стареят, това означава да ви излъжем. Нищо не е вечно и влиянието на годините се усеща навсякъде. Измазан или не, вашият комин рано или късно ще се нуждае от основен ремонт. Във всеки случай, ако наистина искате да виждате комина в по-добро състояние за доста по-дълго време през годините, то измазването е наложителна процедура, която не бива да се прескача.

Качествено нанесената замазка няма да позволи на дъждовната вода да достига директно до тухлите и да прониква във всяка малка пукнатина, а това ще предпази от последващо замръзване и разтопяване на водата. Замазката ще кара дъждовната вода да се оттича от повърхността на комина без да попива в неговите стени и така ще си спестите много главоболия.

Можем ли да го направим сами?

Много българи не желаят да се възползват от услугите на професионалисти, когато се заговори за ремонт на техния покрив. Това обаче е грешен ход, защото професионалният ремонт може да се направи еднократно, а после да няма нужда от повторни ремонти в продължение на години.

Ако изберете опцията да се справите сами, то действително ще си спестите хонорара на майстора, но ще се компенсирате с това, че след това ще се наложи много скоро да ремонтирате комина отново и отново, давайки още и още пари за материали. Така че не се скъпете - ремонтната дейност на комин не струва много, а разликата в свършената работа може да е твърде голяма.