За какво помагат шапките на комините - 3 бързи факта

Ако напоследък обмисляте все по-сериозно идеята да поставите на своя комин у дома специална шапка за комин, трябва да знаете, че сте на път да вземете едно много разумно и интелигентно решение, за което със сигурност няма да съжалявате в бъдеще, независимо от причината, която ви е подтикнала да го направите.

Защо са им нужни на комините шапки?

Това е на пръв поглед съвсем дребен и незначителен аксесоар за вашия комин, но всъщност ползите от него могат да са неизброими. Със сигурност има и домакинства, които избират да не поставят такова съоръжение на комина си, но това може да има коства много ядове и грижи с течение на времето. Нека разгледаме три прости “за”, които ще ви разкрият защо ползването на шапка на комина е добър избор.

1. В комина ви няма да попада вода

Специалната шапка на комина предпазва от попадане на дъждовна вода и сняг в гърлото му. Това на пръв поглед безобидно протичане може да предизвика грозни течове към вашите стаи, независимо дали ползвате камина, печка с дърва или други източници на отопление.

Поставянето на шапка на комина е наложително обаче не само ако живеете в къща, но също и ако обитавате апартамент в жилищен блок. Попадналата в комина дъждовна вода поради липсата на шапка може да предизвика потичане на черна катранена вода навътре към вашия дом, която да избие през отворите на комина към вашата кухня или всекидневна. Това освен поява на влага може да причини грозни черни петна и куп главоболия.

2. В комина ви няма да влизат животни

Шапката предпазва от попадане на различни животни, включително и птици в гърлото на комина. При липса на шапка не малко видове решават да свият гнездо върху комина, като по този начин могат да причинят сериозни запушвания и неприятности.

Да не говорим, че в комина могат да се вмъкнат животни като плъхове, които не бихте желали да се размотават из вашия дом, повярвайте ми. Днес повечето шапки за комини се предлагат със специална странична мрежа или решетка, които възпрепятстват навлизането на животни към комина, но по никакъв начин не спират циркулацията на въздуха.

3. Шапките за комин създават усещане за модерен дом и повече уют

Шапката за комин не е скъпо удоволствие. За цени между 40 и 100 лева бихте могли да откриете почти всичко, което вашето въображение би могло да си представи. Можете да откриете както метални, така и по-масивни бетонни шапки. Разнообразието е наистина огромно не само като материали, но и като дизайнерски решения, така че вашият комин ще бъде не само защитен, но и определено ще създава впечатлението за един модерен и стилен европейски дом.