Видове битумни мембрани

Битумни мембрани - видове

Хидроизолацията на дома е единственото решение, което ще го предпази от навлизането на влага и образуването на мухъл по стени и мебели. Безспорно най-добрият вариант е битумната хидроизолация. С годините тя е доказала своите качества и ви гарантира удължаване живота на сградата като цяло. Днес ще ви разкажем малко повече за т.нар. битумни мембрани.

Битумната хидроизолация можете да поставите абсолютно навсякъде в дома си – основи, тераси и балкони, покрив, басейн и гараж. Въобще на всяко място, което има пряк досег с вода под една или друга форма.

Най-разпространената битумна хидроизолация е под формата на мембрани и се разделя на няколко вида. Тук ще се спрем на изясняване на две основни понятия при битумните мембрани – APP и SBS.

Какво представляват битумни мембрани, модифицирани с APP?

Този вид хидроизолация има много голяма топлоустойчивост от порядъка на 130-150 °С. За сравнение мембраните с оксиден битум могат да издържат на температура 70-80°С.

Това тяхно свойство ги прави много подходящ избор за полагане на битумна хидроизолация на покриви с по-голям наклон, но имат и много широко приложение при плоски покриви. Могат да се използват и за хидроизолация на мостове. При тях има минимален риск от стичане и размекване при работа.

APP мембраните се произведени от много високо качествен битум (дестилиран), който е модифициран е еласто-пластомерни полимери, атактен полипропилен (APP) и стабилизиращ пълнител.

Освен голямата устойчивост на топлина и UV лъчи, този вид мембрани са известни с по-бавното си стареене. Пукнатини в битумната хидроизолация могат да се появят едва след 10-15 години от полагането й, а не като при оксидния битум от 3 до 5 години.

Какво представляват битумни мембрани, модифицирани със SBS?

Те се отличават с много голяма гъвкавост и еластичност и са чудесен вариант за полагане на хидроизолация в райони с по-студен климат. Тяхната пластичност се запазва при полагането им на температури до - 35°С.

SBS битумни мембрани се произвеждат от дестилиран битум с високо качество с еласто-пластомерни полимери, стирен бутадиен стирен (SBS) и стабилизираш пълнител.

Те се отличава и с отлична лепливост (адхезия) към грундирани бетонови повърхности и това ги прави предпочитан избор за изолация на вертикални повърхности и основи. Издръжливостта им към високи температури е до 100°С и за това не са предпочитан избор за битумна хидроизолация на покриви.

Подобно на мембраните с APP имат дълъг експлоатационен живот и стареят бавно. Негативно влияние може да им окажат UV лъчите и поради тази причина те трябва да бъдат защитени със слой от минерална посипка или примерно чакъл.