5 съвета при полагане на битумна хидроизолация

Най-популярният начин за справяне с влагата днес е хидроизолиране на сградите с плоски покриви. Днес основната част от българското население живее в този тип сгради, така че е добре да знаете малко повече по въпроса. Причината, поради която ви казваме това е, че има голяма вероятност някой ден да се наложи да потърсите фирма, която да ремонтира и хидроизолира покрива на вашия блок, а тогава е добре да сте наясно какво ще трябва да се прави и как. Така че ето ви малко полезна информация:

Вижте топ 5 съвета при полагане на битумна хидроизолация

1. Важно е да се осигури възможност за оттичане на дъждовната вода

Част от добре свършената работа е да се осигури възможност на дъждовната вода да се оттича лесно и бързо. Дори и най-качествено свършената работа може да бъде подложена на сериозно изпитание, ако на покрива на сградата започнат да се събират огромни количества дъждовна вода, които не могат да се изтекат бързо.

Това създава риск от протичане дори на иначе много добре поставената хидроизолация. Все пак таванът на сградата не е басейн и не е създаден да събира значителни маси вода.

2. Трябва да се осигури равна и гладка основа

За полагане на качествена битумна хидроизолация, то преди това трябва детайлно да се разгледа мястото на сградата където ще слага. Ако е необходимо в някои случаи може да се направи заглаждане на повърхността, за да не остават дупки, които в последствие да събират вода и да създават потенциален риск от протичане. Освен това, ако основата не е идеално гладка за специалистите има голяма вероятност да се окаже твърде трудно и дори невъзможно да накарат битумния лист да прилепне плътно.

3. Работата с битумна изолация трябва да се извърши през летните месеци от годината

От голямо значение е правилно да се избере времето от годината, през което ще се извърши полагане на изолация на вашия блок или къща, а също така и на всяка нуждаеща се от това обществена сграда. Важно е времето да бъде сухо и топло, така че най-често се препоръчват месеците юли и август. През някои години има отлични условия и през юни и септември, но внимавайте с прогнозата и изберете момент, в който няма да има изненади.

4. Трябва да се обърне специално внимание на всички извивки, комини и други подобни

Специалистите подчертават, че при полагането на хидроизолация много внимателно трябва да се уплътнят основите на комините и всяко друго място, при което се наблюдават по-малки или по-големи извивки и прагове. Именно добре свършената работа в тези места показва, че покривът ви е бил ремонтиран от истински професионалист, който знае какво прави.

5. Важно е битум да се полага само върху добре почистена основа

Може и да не сте чували за това и да ви се стори малко странно, но полагане на битумна изолация трябва да се прави винаги и единствено върху много добре почистена основа. Всички прашинки, дребни камъчета и особено стари парчета от напукана и ронеща се изолация биха могли да възпрепятстват работата по ремонта на покрива и да направят изолацията некачествена.