Готови ли са вашите улуци за зимата

Зимата наближава, а това означава, че трябва да се уверим дали нашите стари или нови улуци ще могат да удържат топящия се сняг, или ще му позволят да напоява обилно основите на дома ни. Как можете да разберете дали улуците ви не са запушени и са в изправност - готови да посрещнат предстоящите снеговалежи?

Полезни съвети за зимна експлоатация на улуци

Използвайте маркуч, за да налеете вода в улуците на различни точки от покрива. Уверете се, че всичката вода се стича по наклона към водосточната тръба, вместо да се задържа по средата на някой от сегментите на улучната система.

Ако се окаже, че има задържане на вода в някоя от тръбите, увеличете наклона, като повдигнете леко единия край или свалите надолу този, който е свързан към отводнителната тръба.

Уверете се, че в улуците няма боклуци като например листа, кори от дървета или борови иглички, които да блокират или забавят оттичането на водата към водосточната тръба. При наличие на значително количество блокаж, ще се наложи да почистите улуците, за да може системата отново да заработи ефективно.

Проверете дали няма пясък, или други строителни материали от покрива, които да запушват улуците. Ако покривът ви е покрит с асфалт или друг вид покривна настилка на базата на асфалт, тя може да започне да се рони и малки парчета да се стекат по керемидите заедно с дъждовната вода, така че да затруднят работата на отводнителната покривна система.

Макар, че рядко може да се събере толкова много пясък или отпадък, че да блокира, той може да забави оттичането на водата и да причини нейното задържане в тръбите.

Уверете се, че водосточните тръби са чисти от листа и строителни отломки. Направете това, като използвате отново маркуча, но този път, увеличавайки струята докрай.

Наливайте директно в отводнителната тръба и наблюдавайте – ако водата в края на тръбата излиза чиста и без закъснение, значи няма от какво да се притеснявате. Ако оттичането се забави и заедно с водата излиза мръсотия, продължете да наливате, докато потече чиста вода.

В случай, че това не помогне, ще се наложи да разглобите водосточната тръба на отделни сегменти и да ги почистите.Веднъж щом всички аспекти от улучната система заработят с лекота, вие сте готови за зимата.